Půlka kolegů nechce jít s ANO, druhá s ODS, říká lídr Společně pro Pardubice

Zatím to byla nejviditelnější část předvolební kampaně v Pardubicích. Neznámý vandal na konci srpna popsal hlavy politiků na plakátech hodně hanlivými výrazy. Potupě neušel ani lídr nově vzniklé koalice regionálních stran Společně pro Pardubice René Živný.

Nebylo to vůbec příjemné. V té době jsem byl na dovolené a hned mi fotky těch plakátů poslali kamarádi. V první chvíli jsem se fakt zděsil, že to je útok na mne. Když jsem viděl, že to odskákali i ostatní, tak se mi ulevilo. To vám nebudu lhát,“ uvedl bývalý krajský radní Živný.

Jak jste na zničení majetku v podobě plakátů reagovali?
Původně jsme zvažovali podání trestního oznámení, ale nakonec jsme to neudělali, i když škoda byla větší než deset tisíc korun. Vyhodnotili jsme to tak, že to nemá cenu. Co jsem ale slyšel, tak kolegové z ostatních stran se na policii obrátili, takže se to stejně vyšetřuje.

Zatím mi ale jinak kampaň v Pardubicích přijde mimořádně klidná. Čím to je, že strany po sobě nestřílejí tak jako třeba před krajskými volbami?
Protože Pardubice jsou taková větší vesnice a všichni se tady dobře známe. Nebudu přece plivat na kluky, jako je Honza Nadrchal (lídr ANO), nebo Petra Kvaše (ODS), když se známe roky a chodíme třeba spolu hrát tenis.

Mně spíše přijde, že si to nikdo s nikým nechce moc rozházet, aby pak nevypadl z koaličních jednání. Prostě, aby nevykopal moc velké příkopy.
Tak ještě nejsem tak daleko jako pan hejtman Netolický, který má často koalici složenou ještě před volbami. Na druhou stranu už jsme si se všemi lídry dali slovo na to, že po volbách budeme jednat každý s každým, že nikoho z těch tradičních stran nenecháme stranou. Nepočítám do toho KSČM nebo SPD. S nimi zřejmě do koalice my ani ostatní chtít nebudou. S ostatními se však bavit určitě budeme. Tedy pokud se bude dohoda ctít.

Ovšem vaše koalice může hrát při koaličních jednáních klíčovou roli. Třeba to bude tak, že se budete muset rozhodnout, jestli půjdete s ANO, nebo s koalicí SPOLU, kde je hegemonem ODS.
A to může být velký problém. Zatím, když se o tom uvnitř naší koalice bavíme, tak mi půlka lidí řekne, že jestli půjdu s ANO, tak jdou ode mne. Druhá půlka zase křičí, že oni do koalice s Kvašem určitě nepůjdou (Petr Kvaš – náměstek primátora za ODS, pozn. redakce). Tak si pak vyberte. I proto jsem lídrem já, ne František Brendl z Pardubáků, který je znám svou emotivností. Já udělám vše pro to, abychom se do koalice dostali. Protože být v opozici je k ničemu. Jednou za měsíc si tam zakřičet a jít domů nikam nevede. Ovšem jestli v té opozici stejně budu, tak si řeknu, že jsem byl zase blbej a naivní. To je polit

Nicméně působíte ve vedení strany SNK–ED a tu jsem bral jako spíše pravicovou.
Určitě jsem svým politickým zaměřením doprava. A jak vidíte třeba u mne na Twitteru, tak nesnáším Babiše. Můj táta mi dokonce řekl, že jestli půjdu do koalice s ANO, tak mi zpřeráží nohy. Jenže kvůli tomu se přece nepřestanu bavit s Honzou Procházkou nebo Jirkou Rejdou (politici z ANO), které znám dobře už roky. Jsou to mí vrstevníci a kamarádi, byť s blbým vůdcem.

Do jaké míry podle vás komunální volby ovlivní nyní dost vyhrocená atmosféra v Česku kolem cen energií?
Tak ještě před měsícem bych vám řekl, že minimálně. Už si to ale nemyslím. Co jsme začali kontaktní kampaň, tak se mi názor radikálně změnil. Lidé se bojí a někteří fakt hodně. I lidé ze střední třídy mají velké obavy, jak to celé dopadne. A tady si myslím, že celostátní politika může mít na komunální volby velký vliv. I když sám vládu premiéra Petra Fialy podporuji, tak musím uznat, že toho dělá málo a že výsledky nejsou vidět. A nebo dělá třeba hodně, ale nedokáže to lidem vysvětlit. To by nám paradoxně mohlo pomoci. Přece jen regionální strany jsou mimo ten hlavní proud emocí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/volby/pardubice/komunalni-volby-2022-spolecne-rene-zivny-rozhovor.A220915_075425_pardubice-volby_lati

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *